Home > Maistas > Paprikų sėklos – įvairių rūšių ir skonių

Paprikų sėklos – įvairių rūšių ir skonių

Paprikų sėklos

Paprikos yra daugiamečiai augalai, kilę iš Pietų Amerikos žemyno. Lietuvoje šios daržovės yra vienmetės, todėl sėjamos kasmet. Paprikos dar dažnai vadinamos pipirais arba ankštpipiriais. Pagal skonį europiečiai paprikas suskirstė į saldžiąsias ir aitriąsias. Saldžiosios naudojamos valgių ir garnyrų gaminimui, o aitriosios paprikos, kaip prieskonis padažams, sriuboms, marinatams ar mėsos patiekalams.

Paprikų sėklos sėjamos priklausomai nuo auginimo vietos: jei bus sodinama šildomuose šiltnamiuose, sėklos sėjamos sausio mėnesį iki vasario vidurio, o jei nešildomuose – sėjamos nuo vasario vidurio. Apšildomuose šiltnamiuose labiau tinka auginti aukštaūges vidutinio ankstyvumo ir vėlyvumo veisles. Nešildomuose polietileno šiltnamiuose, lauke po polietileno priedangomis ar polietileno šiltnamiuose po žalumyninių daržovių ir ankstyvųjų daigų auginamos ankstyvųjų veislių paprikos.

Saldžiosios paprikos vaisiai būna įvairių formų – cilindriniai, kūgiški, pailgi, smailėjantys, plokšti, ir, žinoma, įvairiausių spalvų – raudoni, oranžiniai, geltoni, gelsvai žali, žali, violetiniai, rudi, o vaisių svoris nuo 50 iki 400 gramų.

Išskirtinė Jalapeno paprikos rūšis – šios vaisių spalva varijuoja nuo žalios, kuri yra švelnesnio skonio iki ryškiai raudonų – labai aštrių. Puikiai tinka maisto puošimui, sriuboms, picoms, padažams, troškiniams.

Verta paminėti Sakura paprikų veislę, kurios vaisiai sultingi ir saldūs. Vaisiuose gausu vitamino C ir karoteno, o pagrindinis išskirtinumas tas, kad vitaminai išlieka net verdant ar konservuojant, o veislės Sweet Chocolate vaisiai kubo formos, mėsingi, traškūs ir saldūs, o subrendę išsiskiria tamsiai rudos spalvos.

Prieš renkantis paprikų sėklas, būtinai nuspręskite, kokioje aplinkoje ir dirvoje jas auginsite, taip pat nepamirškite, kad augalus reikia laiku tręšti, laistyti, profilaktiškai apsaugoti nuo kenkėjų ir ligų – tik taip galėsite išauginti gausų ir sveiką derlių.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *